Vorige week woensdag viel heel Nederland over een tweetje van Kim. Ze was met een Tinder-date uit eten geweest en hij had keurig de rekening van 28 euro betaald. Toen ze hem appte dat ze het graag bij één date wilde laten, appte hij terug dat hij het dan netjes zou vinden wanneer zij haar helft van de rekening terug zou betalen. Zie hier, het Dagobert Duck Syndroom.
Veertien euro dus. Nederland ontplofte. Dit kon echt niet. Een man hoort hoe dan ook de rekening te betalen. Maar geldt die regel nog altijd, is mijn tegenvraag. Met de komst van Tinder is immers alles veranderd. Met één druk op de knop kun je al een date regelen. En had je vroeger minstens tien biertjes nodig om jezelf genoeg moed in te drinken voor het regelen van een vervolgafspraak. Tegenwoordig krijg je een appje: hé, neuken?
Aangezien mijn date-kennis hoog nodig een up date kon gebruiken, nam ik een snelcursus. Al in les één leerde ik een nieuwe term: 'benching'. Het woord komt uit de sportwereld en betekent dat je door de coach op de bank wordt gezet. Maar ook in de datingswereld kun je gebenched worden. In afwachting van andere dates, word je zo lang even op de reservebank geparkeerd. Mocht het andere op niets uitlopen, dan ben jij ineens weer back in the game.
Wanneer je na een date nul komma nul meer hoort van de tegenpartij dan noemen we dat ‘ghosting', vertelde de datejuf. Bij ghosting verdwijnt de tegenpartij van de aardbodem zonder ooit nog wat van zich te laten horen.
En tot slot is er ook nog 'zombieing'. In dat geval verschijnt een ex na jaren en jaren plotseling weer ten tonele. Als een zombie opgestaan uit de dood, dat idee. Na afloop van de snelcursus stond mijn kladblok vol met aantekeningen. Daten is tegenwoordig nog ingewikkelder dat je belastingaangifte invullen. Je moet overal rekening mee houden, uit den treure analyseren wat de tegenpartij doet en nadenken over iedere vervolgstap.
Daten is een soort van hogere wiskundige digitale paringsdans geworden. En ik ben de tel, de pasjes en de choreografie kwijt. Vandaar dat ik graag een handboek wil, waarin alle stappen keurig op een rijtje worden gezet. Een Dating Protocol. Daar moeten dan ook meteen de regels voor het betalen van de rekening in vastgelegd worden. Wordt de man nog geacht altijd de portemonnee te trekken? En wie betaalt bij een date tussen twee dames of twee heren?
Echt, ik ga pas weer daten als dat handboek er is. Want voor je het weet staat je ietwat onhandige datingsactie op twitter en valt heel Nederland over jouw Dagobert Duck Syndroom. Dan betaal je letterlijk de hoofdprijs voor die lousy veertien euro.