Vandaag is de laatste dag van het Veenhoop Festival, het oudste meerdaagse festival van Nederland. En het mooiste, durf ik wel te stellen. Daar denkt echter niet iedereen zo over. Wanneer ik vertel dat ik al jaren naar de Veenhoop ga, kijken mensen me raar aan. "Dat zuipfeest met al die aso's?" Het is de eerste reactie die ik krijg. En dat is jammer, want niets is minder waar.
Typ op Google de trefwoorden 'Veenhoop Festival' in en je wordt getrakteerd op filmpjes van zuipende bezoekers, grote feestboten vol muziek en volop plezier op het feestterrein. Het lijkt alsof alles kan en mag. En dat is ook zo. Maar niet álles kan, uiteraard.
Vorig jaar kwam het Veenhoop Festival in het nieuws vanwege het hakenkruis dat met graffiti op het gras van het festivalterrein was gespoten. Heel Nederland buitelde over de organisatie heen. Dit was buiten alle proporties. Het werd gezien als hét bewijs dat het festival vol zat met tokkies, aso's en neonazi’s, zoals de daders op social media al snel werden betiteld. Deze onnozele actie vernielde het imago van het Veenhoop Festival.
Als er één festival is dat gastvrij is en waar je volledig jezelf mag zijn, dan is het wel het Veenhoop Festival. Maar door dit soort acties van een paar uitzonderingen op de regel komen er barsten in dat festivalimago. Mensen die toch al negatief waren, zien dit als een bevestiging dat het Veenhoop Festival een feest voor aso's is. Een feest waar je je kinderen nooit naartoe wilt laten gaan.
En dat is zonde. Want eigenlijk zou iedereen in z'n leven tenminste één keer op het Veenhoop Festival moeten kijken. Om te zien hoe heel Friesland vier dagen lang uit z'n dak gaat. Hoe er met elkaar wordt geproost op de zomervakantie. Hoe er vanaf een oud bankstel wordt gekeken naar het skûtsjesilen, met een biertje in de hand. Hoe jong en oud samen genieten van de muziek en de sfeer. Dit is Friesland op z'n mooist.
Daar passen geen hakenkruisen bij. Geen discriminerende teksten uit grote geluidsboxen. Geen vernielingen op het festivalterrein. Zulke acties doen afbreuk aan een festival dat juist bekend staat om z'n vriendelijkheid en respect voor de ander. Waar opa met z'n kleinzoon een biertje drinkt op zondagmiddag. Waar je T-shirts tegenkomt met de meest bijzondere teksten. En waar je aan het einde van de avond naar huis gaat met toch altijd net een biertje teveel op.
'Tiden hawwe tiden', zeggen we in Friesland. Tradities veranderen, net zoals de regels. Maar ik hoop dat het Veenhoop Festival niet aan haar eigen succes ten onder gaat. Dat alles kan en mag, betekent niet dat ook alles moet. Want dan kan het oudste festival van Nederland het nog wel eens zwaar krijgen op haar oude dag. Zo ver moeten we het niet laten komen. Hou vol, ouwe.