Je mannetje staan

Terwijl de heren van Ajax steeds dichter bij de finale van het Miljoenenbal komen, was er paniek bij de dames van SC Heerenveen. Even leek het er op dat het dameselftal het veld moest ruimen omdat er niet genoeg geld was. Of beter gezegd: omdat de schulden van de stichting te groot waren. In blessuretijd trok de gemeente Heerenveen toch de portemonnee om het damesvoetbal te redden. Heel nobel, maar tegelijkertijd ook heel scheef. 

Zo'n kleine honderd miljoen euro verdient Ajax met het avontuur in de Champions League. Ze spelen magnifiek en het is een prestatie van wereldformaat, daar wil ik niets aan afdoen. Maar honderd miljoen euro. Het is bijna niet te bevatten hoeveel geld er in de voetbalwereld omgaat. Of moet ik zeggen: in de mannenvoetbalwereld. Want bij de dames blijkt het nog altijd lastig om je brood te verdienen met voetbal. Geen dikke miljonairs met Lamborghini’s bij de dames. Die komen nog gewoon met de bus. 

Het is en blijft scheef dat mannen vandaag de dag nog altijd meer verdienen dan vrouwen. En dan bedoel ik niet alleen in de voetbalwereld. In veel meer functies zie je dat mannen meer verdienen voor hetzelfde werk. In Nederland is er nog altijd een loonkloof van acht procent tussen mannen en vrouwen in het nadeel van de dames. 

Daarom kwam Lilianne Ploumen van de PvdA in april met het wetsvoorstel 'Gelijke beloning voor mannen en vrouwen'. Wanneer deze wet wordt aangenomen, zijn bedrijven voortaan verplicht om aan te tonen dat ze gelijke lonen betalen. Doen ze dat niet dan volgen er boetes. 

Voorstanders vinden het een prima plan. Tegenstanders - meestal mannen - roepen bij hoog en laag dat mannen nou eenmaal andere kwaliteiten hebben dan vrouwen en dus ook meer mogen verdienen. Een Matthijs van Nieuwkerk heeft meer ervaring dan een Margriet van der Linden en dus is het heel normaal dat hij boven de Balkenende-norm verdient. 

Om in de voetbalwereld te blijven: Ronaldo en Messi zijn volgens tegenstanders van gelijke lonen beter dan Lieke Martens of Sherida Spitse. En dus mag het salaris dat deze heren krijgen wat hen betreft ook rijkelijk boven dat van de dames zitten. Kijk alleen al naar de Nederlandse eredivisie en je schrikt van de verschillen. Zo ligt het salaris van de dames gemiddeld tussen de 700 en 2300 euro per maand, terwijl de heren maandelijks zo'n 22.000 euro verdienen. 

Maar er is hoop. Niet alleen werd het damesvoetbal van Heerenveen gered, ook zie je dat er steeds meer stemmen opgaan om bijvoorbeeld vrouwelijke scheidsrechters op het hoogste niveau te laten fluiten. De KNVB heeft aangegeven dat ze in 2023 vrouwelijke scheidsrechters naar het WK wil sturen. In de Duitse Bundesliga fluit sinds 2017 al een dame en sinds kort heeft ook Frankrijk een vrouwelijke scheids. Kortom: wij dames komen er aan. 

Ik denk dat het ons sterkste wapen is: we moeten als dames laten zien dat we net zo goed presteren als de mannen. We moeten bewijzen dat dames even goed een wedstrijd kunnen fluiten als de heren. Dat we net zo capabel zijn om een groot bedrijf te leiden. En zelfs dit land kunnen besturen. Met andere woorden: we moeten als vrouwen ons mannetje staan.

Nynke van der Zee

Nynke van der Zee

Tekstschrijfster

Op zoek naar een enthousiaste tekstschrijver in Friesland? Ontdek of wij bij elkaar passen.

Meer over mij

Laatste Blogs