‘Sint Máárten, Sint Máárten, de koeien hebben stáárten!’ ‘Oh, kom er eens kijkuuuun!’ ‘All I want for Christmas is yóóóóuuuuuuh!’ Mijn hoofd tolt van alle feestdagen die zich de afgelopen tijd in snel tempo opvolgen. Als één grote feestdagenmedley snellen we van Sint Maarten door naar Sint Nicolaas en vervolgens knallen we van de Goedheiligman in één streep door naar de Kerstman. Ik ben inmiddels knetterhigh van al die feestdagendrukte. En ik niet alleen.
Al jaren klagen leraren dat kinderen in december ‘net te brûken binne’. Als stuiterballen schieten ze door de klas, volgestopt met kleur- en zoetstoffen uit het Sint Maarten-snoepgoed en de marsepeinen schoentraktaties. Hun spanningsboog is korter dan de poten van een blobvis. Onbegonnen werk om een klas vol mini-Jochem Myjertjes vijf minuten op hun stoel te laten zitten. Om gek van te worden.
Maar het meest bizarre is dat we deze knetterkoters zelf creëren. Dat begint eind oktober met Halloween. Overgewaaid uit Amerika halen we ook in ons iets te opgewarmde kikkerlandje alles uit de kast om onze bloedjes er zo monsterachtig mogelijk uit te laten zien. De kids gloeien nog na van al die snoeprommel wanneer pa en ma een lampion bij de supermarkt scoren. Elf november is immers de dag dat dit lichtje branden mag. Vul maar weer aan, die E-nummers.
En één dag - jawel één dag - na het bedelen tijdens Sint Maarten staan we te zingen en te springen want we zijn zo blij! Sinterklaas is in het land. En ook die neemt geen gezonde Spaanse dadels mee om uit te delen. Of verse Hollandse witlof . Nee, gretige handjes worden gevuld met strooigoed dat rechtstreeks uit de suikerfabriek vloeit.
Vergeet ik nog de grootste onruststoker aller tijden. Suikerzoete Dieuwertje Blok van het Sinterklaas Journaal. Dieuwertje Dynamiet legt overal een bom onder. Ieder journaal zit vol knetterende spanning. Dit keer was de Pakjesboot lek. Vorig jaar de cadeautjes kwijt. Het jaar daarvoor een verstekeling aan boord. In Hilversum verzinnen ze ieder jaar wel iets om onze dreumesen al ver voor de inkomst helemaal hyperdepieper te maken.
Stel je eens voor. Je bent zes en je gelooft heilig. ’s Avonds als de maan door de bomen schijnt, zit je kaarsrecht in pyjama op de bank. Te wachten op goed nieuws. Maar nee. Het Sinterklaas Journaal sleurt je mee in een dramatisch horrorscenario. De Pakjesboot is namelijk zo lek als een mandje en jouw grote held dreigt kopje onder te gaan. Door je kleine koppie buitelen de vragen over elkaar heen. Zijn de pakjes nog droog? Hebben de pieten allemaal een zwemdiploma? Heeft de Sint z’n roodvelourse Speedo wel ingepakt? Zenuwslopend.
Nadat je hoofd op ontploffen staat, mag je fijn naar bed. Je doet uiteraard geen oog dicht. Helemaal niet als je net voor het tandenpoetsen je schoen voor de kachel mocht zetten en na het zingen keihard in de schoorsteen hebt gegild dat je heeeeeuuuuul graag een nieuwe PlayStation 5 wil. De wetenschap dat iemand zo meteen in het holst van de nacht op een paard over je dak rijdt en zich vervolgens door de schoorsteen laat zakken om die PlayStation in je schoen te stoppen, maakt het er niet beter op.
En dan, als het heerlijk avondje eindelijk is gekomen, stoppen we onze grut vol met nog meer suiker. In de hoek van de kamer staat de kerstboom al ongeduldig te trappelen. Knipperende lichtjes in alle mogelijke kleuren versieren de woonkamer. En ook hier leggen we na 5 december iedere dag een klein cadeautje onder. Want dat staat zo gezellig.
Op 25 en 26 december pakken we groots uit. Nog meer lekkers. Want gezond? Neuh, dat hoeft echt niet met kerst. Chemisch stralend van alle E-nummers zijn onze kids inmiddels compleet poioinoingggg! Nog een paar nachtjes wakker liggen en dan KABOEMMMM! Eindelijk mogen ze letterlijk uit elkaar knallen van krankzinnigheid tijdens oud en nieuw. Wel wakker blijven tot twaalf uur natuurlijk. Ook al ben je pas zeven. Kinderchampagne, oliebollen, plakzoenen van je dronken tante. De bekroning op alle feestdagengekte.
Afgedraaid en kapot gemaakt leggen we ons allerdierbaarste ’s nachts in bed. Slaap lekker schatje, het was een drukke dag. Morgen weer een jaar.