Tekort aan bouwvakkers: 'Jongeren willen geen vieze handen meer krijgen'. Dat artikel kwam ik dit weekend tegen. Volgens de NOS is het een chaos in de bouwwereld, vooral in Amsterdam. Er zijn te weinig jongeren die voor een baan als stukadoor, timmerman of installatiemonteur kiezen. Want, zo stellen de oudere collega's: ‘jongeren willen geen vieze handen meer krijgen’. Maar is dat werkelijk wel het probleem?
Iedereen weet dat er te weinig handige Harry's en Henriëttes zijn. Te weinig jongens en meisjes die technisch zijn. En daar heeft vooral de bouwsector last van. Wie vandaag de dag een huis wil bouwen, moet bijna vechten om bouwvakkers. Maar het probleem is veel groter. Het heeft niet alleen met vieze handen te maken, maar ligt vooral aan het imago. En natuurlijk - hoe kan het ook anders - aan het geld.
Bij ons in de familie zijn er een aantal ZZP'ers, waaronder ik zelf. Onlangs had ik het met mijn zwager over de drukte. Hij is ZZP'er in de bouw en heeft en stampvolle agenda. Ook ik hoef niet te klagen over werk. En toen kwam het gesprek op de prijzen. Waar hij zwaar werk doet en met weer en wind buiten staat, zit ik iedere dag lekker warmpjes op kantoor achter m'n laptopje. Bovendien is zijn werk een stuk gevaarlijker. Toch zie je dat in de prijzen niet terug. En dat is scheef.
Wie als bouwvakker, stukadoor of installatiemonteur goed wil verdienen, moet nu in de Randstad zijn, want daar staan ze om je te springen. Ook in de rest van het land hebben we behoefte aan handige mensen. We hebben hier in Drachten een hele zomer een opengebroken weg gehad, omdat er simpelweg te weinig straters waren die de stenen er weer in konden leggen. Maar toen de jongste bij ons thuis riep dat hij misschien ook wel strater wilde worden, dacht ik meteen: 'Nou, liever toch niet'.
Die gedachtegang is fout, ik weet 't. Zou hij als strater zielsgelukkig worden, wie ben ik dan om hem tegen te houden? En waarom is dat minder dan wanneer hij hbo Bouwkunde studeert? Want naast slimme koppen hebben we vooral handige handjes nodig. Maar dan moeten die handjes daar ook naar betaald en gewaardeerd worden. Ze zijn immers net zo onmisbaar als de collega's die de bouwtekening maken.
Met andere woorden: we moeten bouwen aan een beter imago voor mbo'ers. Ik ben niet de eerste die deze oproep doet. Sterker nog, er is een complete campagne voor opgezet. Die moet ons ervan bewust maken dat we niet zonder mbo’ers kunnen. Dus krijgt jouw kind vmbo kader beroeps als advies bij de Citotoets, kruip dan niet stilletjes in een hoekje omdat je als ouders had gehoopt op een havo-advies. Nee, wees blij dat jouw zoon of dochter een van die onmisbare handjes wordt.
Dat vraagt om een nieuwe denkwijze. Ook bij mij. We moeten afstappen van het idee dat slimmer altijd beter is. Dus wil de jongste hier straks echt strater worden, dan gaat de vlag uit. Maar misschien moeten we 'm nog wel even uitleggen dat het in de bouw net iets anders gaat dan wat hij nu bouwt bij Minecraft.