Zet een 'e' achter poepgat en je hebt plotseling een stinkend zaakje te pakken: poepgate. Of beter gezegd: wildpoepen in de bosjes bij picknickplekken, jachthavens en zwemstrandjes. De verwarrende regels rondom het coronavirus over het wel of niet openstellen van openbare toiletten zorgden afgelopen week voor een officiële nieuwe gate-situatie.
In Amerika gebruiken ze het woord 'gate' voor zaken die voor ophef zorgen. Zo was er in 2004 de 'Nipplegate', waarbij zanger Justin Timberlake tijdens de Super Bowl het topje van Janet Jackson uittrok en haar borst te zien was op miljoenen Amerikaanse beeldbuizen. Iedereen was er vol van. Dagen, weken, zelfs maanden later nog werd er over de tepel van Janet gesproken.
Nog zo'n situatie die de tongen losmaakte, maar dan in eigen land: de Yuri-gate. Die ontstond na het wegsturen van turner Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen in 2016. De turner mocht na een avondje stappen in Rio z'n tassen pakken en werd resoluut weggestuurd door chef de mission Maurits Hendriks. Het was het gesprek van de dag bij alle koffieautomaten in Nederland.
En nu hebben we dus een nieuwe gate: de poepgate, die ons afgelopen week massaal bezig hield. Dat begon met het nieuws van de Veiligheidsregio's die meldden dat openbare wc's weer open mochten. Campingeigenaren haalden opgelucht adem, want eindelijk mochten gasten weer gebruikmaken van het sanitairgebouw. Fout. Openbare toiletgebouwen mochten wel van het slot, die op campings niet. Een besluit dat tot volop onbegrip leidde.
Burgemeester Buma, hoofd van de Veiligheidsregio in Friesland, probeerde vorige week maandag uit te leggen waarom toiletten wel open mochten voor dagrecreanten, maar niet voor vaste gasten. Dat had te maken met het feit dat er lukraak wild werd gepoept in Nederland. Mensen die een dag gingen varen of fietsen en hoge nood hadden, zochten de bosjes op om hun behoefte te doen. En geef ze eens ongelijk.
Om die wildpoeperij tegen te gaan, namen de Veiligheidsregio's het besluit om openbare toiletten voor dagrecreanten open te stellen. Dat geldt echter niet voor de wc's op campings. Vaste gasten moeten zichzelf redden met een gat in de grond, een plasemmer of een porta potti. Of ze draaien een drolletje achter hun vouwwagen, dat mag natuurlijk ook.
Want ik hoor namelijk steeds meer positieve berichten over wildpoepen. Het werkt zeer ontspannen, zo in de natuur. Back to basis, juist in deze tijden van stress en zorgen. En poepen in de frisse buitenlucht ruikt vele malen beter dan in zo'n benauwd hokje waar net iemand voor je ook heeft zitten mosterd maken.
Ik spreek als ervaringsdeskundige en kan dit alleen maar beamen. Tijdens het Zwarte Cross festival 2007 heb ik een weekend lang gepoept in een stuk maïsland. Het regende dat weekend zo lang en hard dat het festivalterrein binnen een dag was veranderd in een moeras. Datzelfde gold voor de toiletten, die bovendien een uur in de wind stonken. We hadden ons eigen toiletpapier mee en hebben niet lang getwijfeld. Dan maar wildpoepen in het weiland. En ik moet zeggen: het was nog best fijn ook.
Dus mensen in Friesland. Laat je niet op je kop schijten door Sybrand Buma. Ga er lekker op uit, zoek een fijn beschut plekje uit en schijt al die coronafrustratie eens lekker van je af. Je zult zien dat het oplucht. Dat is mijn grote boodschap.