Toen op 12 juli bekend werd dat het kabinet was gevallen, staken wij nog diezelfde avond bij onze fanfare de loftrompet. Niet om de aftocht van Rutte IV te vieren met een vrolijke Polka of een nieuw politiek tijdperk in te luiden met de Radetzky Mars. Nee, er hing een uitgelaten jubelstemming omdat Nederland weer naar de stembus mag. En laat stemmen nou nét onze specialiteit zijn.
Van dorpshuis tot bejaardensoos en van kinderboerderij tot kaatskantine: op woensdag 22 november duiken er in heel Nederland plotseling overal stemlocaties op voor de Tweede Kamerverkiezingen. En op al die plekken vind je een officiële veelal driekoppige delegatie die het stemmen in goede banen leidt.
De kans is groot dat je in dat stembureaucomité onze fanatieke fanfareleden treft wanneer je in de gemeente Smallingerland gaat stemmen. Al jarenlang zijn wij als muziekvereniging namelijk trotse hofleverancier van vrolijke voorzitters, standvastige stembureauleden en secure stemmentellers. Dit vrijwillige bijbaantje levert onze vereniging een leuk zakcentje op. Onze clubkas smult van Tweede Kamer-, gemeenteraads-, provinciale en waterschapsverkiezingen. Hoe vaker het kabinet valt, hoe gevulder onze portemonnee.
Maar voor niets gaat de zon op, want tegenwoordig komt er een ferm examen aan te pas om zitting te mogen nemen in zo’n stembureaucomité. Via een digitaal examen word je klaargestoomd om de wonderlijke wereld van onze democratische verkiezingen te doorgronden. En dat is nog een flinke kluif, kan ik uit eigen ervaring vertellen.
Van het inspecteren van een verlopen ID-kaart tot het betrappen van een gehaaide volmachtvervalser. En van het maken van een 'stemfie', een foto van jezelf in het stembureau, tot het exacte stappenplan van de nieuwe CRAFT-telmethode. Het komt allemaal aan bod. Pas na het behalen van dit zeer grondige examen mag je de nobele taak als gecertificeerd stembureaulid uitvoeren.
Met de naderende verkiezingen op 22 november stijgt de examenspanning. En dat komt de stemming in onze fanfare niet geheel ten goede. Want wat nou als je de eindtoets niet haalt? “Moatst fan álles witte, mar dochst der hielendal néat mei”, concludeerde één van onze leden ontstemd. “It iennichste datst aanst op it stimburo dochst, is minsken it reade potlead jaan. En dêr learst dan wer neat oer yn dat eksamen!”