Minister Arie Slob was vorige week op bezoek bij een boerderij in Bathmen. Dat deed hij samen met de kinderen van groep 6 van de basisschool uit het dorp. Na afloop was de minister maar wat enthousiast over de reactie van de kinderen op alle dieren die ze gezien hadden en de verhalen die de boer had verteld. Daarom kwam Slob met de conclusie dat voortaan alle kinderen naar een boerderij moeten.
"Mijn grootvader was boer”, vertelde de minister. “Daardoor kwam ik als kind regelmatig op een boerderij. Maar tegenwoordig zijn er steeds minder kinderen die dat kunnen zeggen. Daarom is het heel goed dat schoolkinderen af en toe de kans krijgen om er rond te kijken en te horen wat er gebeurt."
Leuk idee, maar beste Arie, niet alleen schoolkinderen hebben geen idee wat er op een boerderij allemaal gebeurt. Ook volwassenen hebben geen flauw benul waar hun melk, groente of vlees vandaan komt. Nou is dat in principe ook geen enkel probleem, zolang ze zich dan ook maar niet bemoeien met het boerenleven. Maar er is een klein groepje van die volwassenen die dat wel doet. Dus kunnen we niet beter beginnen met verplichte boerderijeducatie voor de ambtenaren uit Den Haag?
In plaats van schoolkinderen lijkt het me een veel beter idee om de ministers, staatssecretarissen en ambtenaren uit de Eerste en Tweede Kamer ieder jaar naar een boerderij te sturen. Een verplicht werkbezoek wanneer ze worden beëdigd. De afgelopen jaren zijn er zo veel besluiten genomen over boeren die kant noch wal raken omdat ze daar in Den Haag geen idee hebben wat er tegenwoordig gebeurt op een boerderij.
Volgens mij heeft meer dan de helft van de Eerste en Tweede Kamerleden nog nooit een overall aangehad om op een boerenbedrijf te kijken. Dat geldt trouwens precies hetzelfde voor een bezoek aan een bouwbedrijf, een verpleeghuis of een school. Tuurlijk, ze zijn wel eens op de basisschool geweest om hun kinderen op te halen of in het verpleeghuis met een bosje bloemen voor hun oma. Maar echt zien hoe het op de werkvloer is en tegen welke problemen de medewerkers aanlopen? Nope, daar hebben ze geen tijd voor.
Mijn voorstel is dan ook om alle ambtenaren uit Den Haag verplicht een dag mee te laten lopen in de sector waar ze in hun dagelijkse werkzaamheden mee te maken hebben. Zo schuift Carola Schouten, nota bene zelf boerendochter, een week lang aan tafel bij boeren die gedupeerd worden door de fosfaatrechten. Ank Bijleveld gaat op survivaltraining met al die mariniers die voortaan in plaats van naar Doorn nog even door moeten rijden naar hun kazerne in Zeeland. En laat Hugo de Jonge maar eens een week op crocs meelopen in de zorg. Ik ben benieuwd of ze aan het einde van de week nog exact gelijk over hun besluiten denken.
Zo'n verplichte stageweek vindt uiteraard plaats zonder de camera's. En belangrijker nog: zonder die vervelende perswoordvoerders die er met de neus bovenop staan om ieder woord van de minister te wikken en te wegen. Het wordt geen gelikte promotievideo om stemmen te trekken. Nee, gewoon de lakschoenen of hoge hakken een week lang verruilen voor de laarzen of werkschoenen. Even met de poten in de klei om met eigen ogen te zien wat er speelt. Want wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Maar wat de minister niet kent, dat speet hem niet.