Afgelopen week stapte Lieven Bertels op als directeur van Culturele Hoofdstad 2018. En dat op een moment dat de organisatie volop onder vuur ligt vanwege de financiële situatie. Projecten kosten net iets meer dan begroot en dus moeten gemeente en provincie bijspringen. Waar ze uiteraard niet om staan te springen.
Tegelijk met het nieuws over Bertels werd ook bekend gemaakt dat Tjeerd van Bekkum het stokje overneemt. Van Bekkum kwam begin dit jaar met het plan om iedere inwoner van Friesland een euro mee te laten betalen aan CH2018. Prima plan, maar dan moet iedere Fries ook waar voor z'n geld krijgen.
Groot feest toen in 2013 bekend werd dan Leeuwarden was verkozen tot Culturele Hoofdstad. Meteen werd ons beloofd dat het zeker niet alleen om Leeuwarden ging. CH2018 zou een investering worden in de gehele regio. Ook in de kleine dorpjes. Maar hoe staat het er voor met deze belofte?
Kijk eens kritisch naar de begroting. De grootste geldslurpers zijn het 11Fountains project en de metershoge reuzen van straatspektakel Royal de Luxe. Bij beide projecten zijn geen Friezen betrokken. De fonteinen zijn ontworpen door buitenlandse kunstenaars en de reuzen komen uit Frankrijk. En in beide steekt de organisatie miljoenen.
Vergelijk dat nu eens met het project van architecte Nynke Rixt Jukema, die met Feel the Night een boost wil geven aan diverse kleine dorpjes. Haar project was hét paradepaardje in het bidbook waarmee de CH-verkiezing werd gewonnen.
Eén keer raden bij welk project de stekker er inmiddels uit is getrokken. Juist ja. Feel the Night werd het eerste slachtoffer van de grootheidswaanzin. Maar Nynke Rixt gaat door. En ook in Oudega doen we mee aan Feel the Night. Zelfs nu de geldkraan dicht is gedraaid, gaat hier het licht niet uit.
Dit jaar organiseren we de tweede editie van ons Maisstro Konsert. Een concert in de nacht, middenin een maisveld waar publiek plaatsneemt op strobalen. Kleinschalig, laagdrempelig en intiem. En bovenal: uitstekend te financieren.
Ik weet wel, wie iets organiseert krijgt altijd commentaar. Je kunt het simpelweg nooit iedereen naar de zin maken. Maar door te kiezen voor twee grote prestigeprojecten draai je dit soort kleine initiatieven de nek om. De grote vraag is dan ook wat belangrijker is. Van onderop kleine projecten stimuleren of van bovenaf grote spektakelstukken organiseren?
Beste Tjeerd van Bekkum, u kwam met het plan om iedere Fries een euro te laten betalen aan Culturele Hoofdstad. Laten we het net andersom doen. Iedere Fries krijgt een euro; ons eigen culturele zakgeld. Dan kunnen we projecten organiseren waar we zelf blij mee zijn. Pas dan investeer je écht in de regio.